Pomoc zvířatům na jižní Moravě LIVE

Markéta Kokinová je absolventkou naší školy roku 2014. Když jsme se dozvěděli, že pomáhala zvířátkům v oblasti zasažené tornádem, poprosili jsme ji o reportáž. Jsme hrdí, že máte tak úžasné absolventy. Děkujeme!!!

Tornádo, které se prohnalo jižní Moravou 24. června, mělo devastující dopady. Naštěstí lidská solidarita zafungovala a zvedla se obrovská vlna pomoci. A to nejen lidem. Pracuji v kanceláři pro Pet-Medic, Veterinární záchrannou a pohřební službu. Když jsem v pátek ráno přišla do práce, již tam kolega s mobilem v ruce vymýšlel, jak by se dalo pomoci. A mě blesklo hlavou, že mám vlastně volný víkend a že můžu pomoct také.

Díky kontaktu s brněnskou veterinární záchrannou službou (Pet & Horse Emergency Brno) a dalším jsme měli představu, zda a jak můžeme pomoci. Pro co nejrychlejší odjezd z Prahy bylo třeba vyřídit x telefonátů v kanceláři, protože chod Pet-Medic musel zůstat zajištěn. Potom už „jen“ rychle sbalit a zajistit hlídání pro domácí mazlíčky.

Už po cestě jsme potkali řadu hasičských policejních a záchranných vozů mířících do postižené oblasti. Kolem 19. hodiny jsme dorazili do Moravské nové vsi, kde jsme na místním krizovém štábu nechaly informace o tom, kdo jsme a co děláme a také telefonní kontakt na nás. V této obci naštěstí živel nezrušil místní rozhlas, tak jako ve dvou vedlejších obcích, takže se informace, že je na místě „zvířecí záchranka“ ihned rozhlasem dostala k místním obyvatelům.

Doslova do pár minut od vyhlášení jsme evidovali první telefonáty a prosby o pomoc. Zatímco kolegové vyráželi naší záchrankou pro první zraněná zvířata, já a 2 kolegyně jsme zřídily Vetpoint a připravily vše potřebné. Následně bylo potřeba informovat o naší činnosti i další postižené obce. Pak už začal maraton péče o zvířata.

Bylo to rychlé a intenzivní, že člověk ani nevnímal, že už je dávno po půlnoci. Nápor prvního večera skončil odjezdem zraněných zvířat na veterinární kliniku do Brna, pro které si přijel skvělý MVDr. Jiří Žák. Pan doktor neváhal a na naši výzvu přijel, aby si od nás převzal několik pacientů.

Další den jsme vstávali již se svítáním. Mezi naše činnosti nepatřila pouze péče o zraněná zvířata, která nám nosili do námi zřízeného VetPointu majitelé, lidé kteří zraněné zvíře našli, nebo třeba hasiči, či policisté. Nebo jsme pro ně vyráželi naší sanitkou. Dále jsme se starali o nalezená zvířata, aby se nepotulovala po okolí mezi vší tou těžkou technikou a množstvím aut. Starali jsme se také o zvířata, která majitele měla, ale ti v tu chvíli nemohly věnovat svou pozornost zvířatům, protože řešili především opravy svých domovů.

Odchytili jsme nebo nám někdo donesl desítky zvířat (psi, kočky, králíky, slepice, holubi, ptáčata, želvu,…) u drtivé většiny se naštěstí podařilo dohledat majitele. Ty méně šťastné jsme s pomocí spolupracujících organizací (velké díky patří jmenovitě Záchranné službě pro zvířata Tibet, Dejte nám šanci z.s. a Dočasky.cz) našli dočasný domov, kde se o ně postarají, než jejich majitelé zrekonstruují, nebo znovu postaví svá obydlí, aby se zvířata měla kam vrátit.

Bylo skvělé pozorovat a být součástí toho, jak spolu dokážou lidé spolupracovat. Jeden příklad za všechny. Když nám hasiči v dlaních přinesli odhadem sotva čtyřtýdenní koťátko, které vyhrabali ze sutin, bylo nutné toho malého tvorečka kvůli velké dehydrataci zavodnit. Zručnost našeho kolegy, který umí zavést intravenózní kanylu i takhle malému zvířeti je obdivuhodná. Dále bylo nutné kotě zasytit. Jenže v troskách těžko někdo má kotěcí mléko, nebo kojící kočku. Tak jsem se šla zeptat do skladu materiální pomoci, zda náhodou nemají lidský sunar, ten v nouzi také kotěti postačí. A měli, tak jsme s kolegyněmi míchali sunar a napájeli koťata (celkem se k nám z různých míst dostala 4 takto malá koťata). Všechna koťata si o nás převzal Útulek Tibet, který se o ně postará. Pokud se nenajde původní majitel, najde koťatům ve vhodném věku nový domov. Z toho je jasně patrné, že je možné a daří se propojovat činnosti různých organizací zabývající se i vzdálenou pomocí zvířatům.

Do Prahy jsme se vraceli v neděli pozdě večer s tím, že se pokusíme přerozdělit směny v Praze, tak aby byl Pet-Medic dále schopen provozu v naší metropoli a vrátit se zpátky na jižní Moravu, protože práce je tam stále dost. To se nakonec podařilo, třebaže v menším měřítku. V úterý večer se na místo vrátili 2 naši kolegové záchranáři a jedna kolegyně, kteří tam znovu pomáhali zvířatům i lidem až do pátku.

Jsem opravdu ráda, že můžu pracovat ve společnosti lidí, kterým srdce skutečně bije pro pomoc zvířatům. Nedokážu si představit jiné zaměstnání, kde by bylo možné v krátkém čase zmobilizovat síly, přerozdělit služby a vyrazit přes půl republiky nezjištně pomoci, tam, kde je to potřeba.

Výprava na Moravu byla strašná a krásná současně. Strašná v té zkáze všude kolem. Když vám místní starousedlík klepoucíma se rukama předává v troskách svého kompletně zničeného domu do dočasné péče pejska se slovy: „Prosím vás postarejte se o něj, to je to jediné, co mi zbylo!“, chce se vám ze zoufalství brečet.

Nezbývá než doufat, že už nikdy nebude potřeba se do podobné záchranné mise zapojit, ale pokud ano, vím jistě, že Pet-medic je připraven pomoci.

Ale obrovsky krásná v pocitu sounáležitosti, v té úžasné podívané jak spolupracují profesionálové z IZS, bez kterých by to prostě nešlo, různé neziskové organizace i obyčejní lidé. Každou chvíli například někdo přišel a přinesl jídlo, vodu, opalovací krém, nebo cokoliv jiného se zrovna hodilo. Když vidíte na facebooku, že kočička, kterou jste 2 dny před tím sbírali ze silnice, v bezpečí veteriny porodila koťátka, chce se vám brečet taky, ovšem štěstím.


Pozn. Další fotografie a informace o činnosti Pet-Medic v rámci pomoci Moravě najdete na jejich FB stránkách 🙂

Obor vzdělání veterinářstvíObor vzdělání veterinářstvíCentrum malých zvířatCentrum malých zvířatŠkolní stájŠkolní stájŠkolní včelniceŠkolní včelniceŠkolní sýrárna a masná výrobaŠkolní sýrárna a masná výrobaZahraniční stážeZahraniční stážeZájmová činnostZájmová činnost
Bakaláři Google Classroom Facebook kontakt@sosvet.cz 495 535 386 Pražská třída 68/18, 500 04 Hradec Králové
Všechna práva vyhrazena - www.sosvet.cz. Obsah tohoto webu nesmí být v žádném případě bez písemného souhlasu dále publikován. K poskytování služeb a správné funkčnosti tyto webové stránky používají soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Pokud nesouhlasíte, prosím, opusťte tyto stránky - více informací. Prohlášení o přístupnosti. Cookies zásady. Web vytvořila společnost ITPA