Okruhy k přípravě pro školní rok 2019/2020

Okruhy vytvořené školou, pro profilovou část maturity:

Okruhy vytvořené školou, pro státní část maturity:

 

Chov a výživa hospodářských zvířat
Zásady ekologického zemědělství
Domestikace hospodářských zvířat
Obecná zootechnika – morfologické a fyziologické vlastnosti HZ
Obecná zootechnika – zootechnická taxonomie a základní zootechnické zásady
Obecná zootechnika – selekce, plemenitba
Chov skotu – význam chovu, plemena, plemenářská práce, plemenitba, produkce, chovatelské zásady, výživa a krmení jednotlivých kategorií
Chov ovcí – význam chovu, plemena, plemenářská práce, plemenitba, produkce, chovatelské zásady, výživa a krmení jednotlivých kategorií
Chov koz – význam chovu, plemena, plemenářská práce, plemenitba, produkce, chovatelské zásady, výživa a krmení jednotlivých kategorií
Chov koní – význam chovu, plemena, plemenářská práce, plemenitba, produkce, chovatelské zásady, výživa a krmení jednotlivých kategorií
Chov prasat – význam chovu, plemena, plemenářská práce, plemenitba, produkce, chovatelské zásady, výživa  krmení jednotlivých kategorií
Chov slepic – význam chovu, plemena, plemenářská práce, plemenitba, produkce, chovatelské zásady, výživa a krmení jednotlivých kategorií
Chov krůt, perliček a křepelek – význam chovu, plemena, plemenářská práce, plemenitba, produkce, chovatelské zásady, výživa a krmení jednotlivých kategorií
Chov vodní drůbeže – význam chovu, plemena, plemenářská práce, plemenitba, produkce, chovatelské zásady, výživa a krmení jednotlivých kategorií
Chov kožešinových zvířat
Pastva jednotlivých druhů hospodářských zvířat

 

Nemoci hospodářských zvířat
Zdraví a nemoc
Zoonózy
Virová onemocnění společná více druhům zvířat
Bakteriální onemocnění společná více druhům zvířat
Sporogenní infekce
Mykózy a mykotoxikózy
Metabolické poruchy, poruchy metabolismu minerálů a vitamínů
Bakteriální onemocnění přežvýkavců
Virová a prionová onemocnění přežvýkavců
Parazitární onemocnění přežvýkavců
Mastitidy
Onemocnění trávícího traktu přežvýkavců
Bakteriální onemocnění prasat
Virová onemocnění prasat
Parazitární a neinfekční onemocnění prasat
Bakteriální onemocnění drůbeže
Virová onemocnění drůbeže
Parazitární a neinfekční onemocnění drůbeže
Bakteriální onemocnění koní
Virová onemocnění koní
Parazitární onemocnění koní a koliky
Onemocnění pohybového aparátu koní a neinfekční onemocnění koní
Onemocnění lovné zvěře
Onemocnění ryb a včel
Infuzní terapie
Antimikrobní terapie
Antiparazitární terapie
Imunopreparáty
Antiflogistika
Léčiva jednotlivých orgánových soustav

 

Praxe

Vyšetření: bakteriologická, koprologická
Klinické  vyšetření  přežvýkavce, psa, koně
Parenterální a enterální aplikace léčiv
Obvazová technika při ošetření zvířat
Vyšetření moče, krve
Vyšetření včel&nbsp
Příprava operačního pole u zvířete a chirurgické šití
Pitva savce a odběr vzorků k laboratornímu vyšetření
Zobrazovací diagnostická technika ve veterinární praxi
Práce s veterinárním programem
Reprodukce hospodářských zvířat
Zacházení se zvířaty a jejich fixace
Měření a zjišťování živé hmotnosti hospodářských zvířat
Označování hospodářských zvířat
Charakteristika předložených krmiv, krmných směsí
Sestavení krmné dávky pro hospodářská zvířata
Řízení stáda – reprodukční a užitkové ukazatele v chovu skotu
Laboratorní vyšetření syrového mléka a mléčných výrobků
Ekonomika – výběr vhodného bankovního produktu, pracovně právní vztahy, mzdové výpočty
Práce veterinárního technika v chovu prasat

 

Biologie a ekologie
Vývoj živých soustav a evoluce člověka
Eukaryotická buňka (rostlinná a živočišná)
Fyziologické procesy na úrovni buňky
Nebuněčné formy živých soustav – viry
Doména Archea, Doména Bakteria, Prokaryotický typ buňky
Rostlinná histologie
Vegetativní rostlinné orgány – kořen, stonek, list
Generativní rostlinné orgány. Rozmnožování rostlin
Růst a pohyby rostlin
Řasy
Mechorosty
Kapraďorosty
Nahosemenné rostliny
Krytosemenné rostliny
Houby a lišejníky
Evoluce orgánových soustav živočichů
Prvoci
Dvojlistí živočichové – houby, žahavci
Prvoústí se schizocoelní tělní dutinou – ploštěnci
Prvoústí s pseudocoelní tělní dutinou – hlísti
Prvoústí coelomoví, nečlánkovaní – kroužkovci
Prvoústí coelomoví,článkovaní – měkkýši
Členovci – podkmen klepítkatci
Členovci – podkmen žebernatí
Členovci – podkmen vzdušnicovci
Duhoústí – ostnokožci
Strunatci, podkmen pláštěnci, podkmen kopinatci
Strunatci, podkmen obratlovci, třída kruhoústí
Strunatci, podkmen obratlovci, třída paryby
Strunatci, podkmen obratlovci, třída ryby
Strunatci, podkmen obratlovci, třída obojživelníci
Strunatci, podkmen obratlovci, třída plazí
Strunatci, podkmen obratlovci, třída ptáci
Strunatci, podkmen obratlovci, třída savci
Etologie
Mendelovy zákony dědičnosti, řešení genetických úloh
Dědičnost mnohobuněčného organizmu
Genetika člověka
Genetika populací
Abiotické složky životního prostředí
Biotické faktory životního prostředí

 

Chemie
Stavba atomu
Chemická vazba
Chemický děj (termochemie, kinetika, mechanismus, stechiometrie)
Chemická teorie roztoků
Vodík, kyslík, voda
s-prvky
p1 a p2-prvky
p3 a p4-prvky
p5 a p6-prvky (bez kyslíku), halogeny, vzácné plyny
Charakteristika d-prvků, koordinační sloučeniny, skupina mědi a zinku
Triáda železa, skupina chrómu a manganu
Obecná charakteristika organických sloučenin
Alkany a cykloalkany
Alifatické nenasycené uhlovodíky
Aromatické sloučeniny
Halogenderiváty a dusíkaté deriváty uhlovodíků
Hydroxyderiváty uhlovodíků, ethery, karbonylové sloučeniny
Karboxylové sloučeniny, deriváty karboxylových sloučenin
Heterocyklické sloučeniny, alkaloidy, vitamíny
Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny, nukleové kyseliny
Sacharidy
Lipidy, metabolismus lipidů
Fotosyntéza
Metabolismus sacharidů
Analytická chemie

 

Hygiena a technologie potravin
Zdravotně nezávadná potravina, jakostní potravina
Senzorická jakost potravin
Mikrobiologické znaky zdravotně nezávadné potraviny
Chemické znaky zdravotně nezávadné potraviny
Fyzikální znaky zdravotně nezávadné potraviny
Zákon o potravinách a tabákových výrobcích
Zákon o veterinární péči
Zákon o ochraně veřejného zdraví
Potravinové právo v EU
Nařízení EU – hygienický balíček
Základy technologie výroby mléka a smetan
Základy technologie výroby zakysaných mlékárenských výrobků
Základy technologie výroby jogurtů a tvarohů
Základy technologie výroby sýrů
Vady mlékárenských výrobků
Schéma jatek a porážka
Základní veterinární prohlídka jatečného kusu, masa
Základy technologie výroby výsekového masa
Základy technologie výroby masných výrobků
Porážka drůbeže, veterinární prohlídka
Technologické zpracování jatečné drůbeže a masných výrobků
Zpracování vajec a vaječných výrobků
Zdravotní nezávadnost medu, falšování medu, nejakostní med
Základní dělení tržních ryb, jakost, zdravotní nezávadnost ryb
Zpracování ryb a příprava rybí suroviny
Veterinární kontrola ryb na území České republiky
Hygiena a sanitace v potravinářském průmyslu
Systém kritických bodů při výrobě potravin

 

Ekonomika a právo
Tržní ekonomika
Národní hospodářství
Makroekonomické ukazatele
Podnikání podle Živnostenského zákona
Obchodní korporace a jejich právní úprava
Majetek firmy – investiční majetek, odepisování IM
Majetek firmy – oběžný majetek, zásobovací činnost
Financování podnikatelských subjektů
Bankovní soustava – ČNB
Platební styk
Úvěrování podnikatelských subjektů
Obchodování s cennými papíry
Daňová soustava
Daně z příjmů
Majetkové daně
Daň z přidané hodnoty a spotřební daně
Pojišťovnictví jako odvětví národního hospodářství
Náklady, výnosy a hospodářský výsledek
Řízení firem
Personální management, hodnocení a odměňování zaměstnanců
Pracovně právní vztahy
Marketingové činnosti
Prodejní činnost

 

Anglický jazyk
My family and people around me
Housing and living
Everyday life
Free time and hobbies
Education and schools
Travelling and means of transport
Food and eating habits
Shopping and services
Job and career
Sports and games
Holidays and festivals
Culture and mass media
Health and diseases
Environment and nature
The Czech Republic, Prague and interesting places
Great Britain, London and interesting places
The United States of America
Other English speaking countries
Animals and animal care
Plans for the future

Obor vzdělání veterinářstvíObor vzdělání veterinářstvíCentrum malých zvířatCentrum malých zvířatŠkolní stájŠkolní stájŠkolní včelniceŠkolní včelniceŠkolní sýrárna a masná výrobaŠkolní sýrárna a masná výrobaZahraniční stážeZahraniční stážeZájmová činnostZájmová činnost
Bakaláři Google Classroom Facebook kontakt@sosvet.cz 495 535 386 Pražská třída 68/18, 500 04 Hradec Králové
Všechna práva vyhrazena - www.sosvet.cz. Obsah tohoto webu nesmí být v žádném případě bez písemného souhlasu dále publikován. K poskytování služeb a správné funkčnosti tyto webové stránky používají soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Pokud nesouhlasíte, prosím, opusťte tyto stránky - více informací. Prohlášení o přístupnosti. Cookies zásady. Web vytvořila společnost ITPA