Okruhy k přípravě pro školní rok 2020/2021

Okruhy vytvořené školou, pro profilovou část maturity:

  • povinné zkoušky
    • Okruhy vytvořené školou, pro státní část maturity:

       

      Chov a výživa hospodářských zvířat
      Zásady ekologického zemědělství
      Domestikace hospodářských zvířat
      Obecná zootechnika – morfologické a fyziologické vlastnosti HZ
      Obecná zootechnika – zootechnická taxonomie a základní zootechnické zásady
      Obecná zootechnika – selekce, plemenitba
      Chov skotu – význam chovu, plemena, plemenářská práce, plemenitba, produkce, chovatelské zásady, výživa a krmení jednotlivých kategorií
      Chov ovcí – význam chovu, plemena, plemenářská práce, plemenitba, produkce, chovatelské zásady, výživa a krmení jednotlivých kategorií
      Chov koz – význam chovu, plemena, plemenářská práce, plemenitba, produkce, chovatelské zásady, výživa a krmení jednotlivých kategorií
      Chov koní – význam chovu, plemena, plemenářská práce, plemenitba, produkce, chovatelské zásady, výživa a krmení jednotlivých kategorií
      Chov prasat – význam chovu, plemena, plemenářská práce, plemenitba, produkce, chovatelské zásady, výživa  krmení jednotlivých kategorií
      Chov slepic – význam chovu, plemena, plemenářská práce, plemenitba, produkce, chovatelské zásady, výživa a krmení jednotlivých kategorií
      Chov krůt, perliček a křepelek – význam chovu, plemena, plemenářská práce, plemenitba, produkce, chovatelské zásady, výživa a krmení jednotlivých kategorií
      Chov vodní drůbeže – význam chovu, plemena, plemenářská práce, plemenitba, produkce, chovatelské zásady, výživa a krmení jednotlivých kategorií
      Chov kožešinových zvířat
      Pastva jednotlivých druhů hospodářských zvířat

       

      Nemoci hospodářských zvířat

      Obecná epizootologie
      Obecná farmakologie
      Zoonózy
      Virová onemocnění společná více druhům zvířat
      Bakteriální onemocnění společná více druhům zvířat
      Sporogenní infekce
      Mykózy a mykotoxikózy
      Metabolické poruchy, poruchy metabolismu minerálů a vitamínů
      Bakteriální onemocnění přežvýkavců
      Virová a prionová onemocnění přežvýkavců
      Parazitární onemocnění přežvýkavců
      Mastitidy
      Onemocnění trávícího traktu přežvýkavců
      Bakteriální onemocnění prasat
      Virová onemocnění prasat
      Parazitární a neinfekční onemocnění prasat
      Bakteriální onemocnění drůbeže
      Virová onemocnění drůbeže
      Parazitární a neinfekční onemocnění drůbeže
      Bakteriální onemocnění koní
      Virová onemocnění koní
      Parazitární onemocnění koní a koliky
      Onemocnění pohybového aparátu koní a neinfekční onemocnění koní
      Onemocnění lovné zvěře
      Infuzní terapie
      Antimikrobní a antimykotická terapie
      Antiparazitární terapie
      Imunopreparáty
      Antiflogistika
      Terapie onemocnění trávicího systému
      Terapie onemocnění kožního systému

       

      Biologie a ekologie
      Vývoj živých soustav a evoluce člověka
      Eukaryotická buňka (rostlinná a živočišná)
      Fyziologické procesy na úrovni buňky
      Nebuněčné formy živých soustav – viry
      Doména Archea, Doména Bakteria, Prokaryotický typ buňky
      Rostlinná histologie
      Vegetativní rostlinné orgány – kořen, stonek, list
      Generativní rostlinné orgány. Rozmnožování rostlin
      Růst a pohyby rostlin
      Řasy
      Mechorosty
      Kapraďorosty
      Nahosemenné rostliny
      Krytosemenné rostliny
      Houby a lišejníky
      Evoluce orgánových soustav živočichů
      Prvoci
      Dvojlistí živočichové – houby, žahavci
      Prvoústí se schizocoelní tělní dutinou – ploštěnci
      Prvoústí s pseudocoelní tělní dutinou – hlísti
      Prvoústí coelomoví, nečlánkovaní – kroužkovci
      Prvoústí coelomoví,článkovaní – měkkýši
      Členovci – podkmen klepítkatci
      Členovci – podkmen žebernatí
      Členovci – podkmen vzdušnicovci
      Duhoústí – ostnokožci
      Strunatci, podkmen pláštěnci, podkmen kopinatci
      Strunatci, podkmen obratlovci, třída kruhoústí
      Strunatci, podkmen obratlovci, třída paryby
      Strunatci, podkmen obratlovci, třída ryby
      Strunatci, podkmen obratlovci, třída obojživelníci
      Strunatci, podkmen obratlovci, třída plazí
      Strunatci, podkmen obratlovci, třída ptáci
      Strunatci, podkmen obratlovci, třída savci
      Etologie
      Mendelovy zákony dědičnosti, řešení genetických úloh
      Dědičnost mnohobuněčného organizmu
      Genetika člověka
      Genetika populací
      Abiotické složky životního prostředí
      Biotické faktory životního prostředí

       

      Chemie
      Stavba atomu
      Chemická vazba
      Chemický děj (termochemie, kinetika, mechanismus, stechiometrie)
      Chemická teorie roztoků
      Vodík, kyslík, voda
      s-prvky
      p1 a p2-prvky
      p3 a p4-prvky
      p5 a p6-prvky (bez kyslíku), halogeny, vzácné plyny
      Charakteristika d-prvků, koordinační sloučeniny, skupina mědi a zinku
      Triáda železa, skupina chrómu a manganu
      Obecná charakteristika organických sloučenin
      Alkany a cykloalkany
      Alifatické nenasycené uhlovodíky
      Aromatické sloučeniny
      Halogenderiváty a dusíkaté deriváty uhlovodíků
      Hydroxyderiváty uhlovodíků, ethery, karbonylové sloučeniny
      Karboxylové sloučeniny, deriváty karboxylových sloučenin
      Heterocyklické sloučeniny, alkaloidy, vitamíny
      Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny, nukleové kyseliny
      Sacharidy
      Lipidy, metabolismus lipidů
      Fotosyntéza
      Metabolismus sacharidů
      Analytická chemie

       

      Hygiena a technologie potravin
      Zdravotně nezávadná potravina, jakostní potravina
      Senzorická jakost potravin
      Mikrobiologické znaky zdravotně nezávadné potraviny
      Chemické znaky zdravotně nezávadné potraviny
      Fyzikální znaky zdravotně nezávadné potraviny
      Zákon o potravinách a tabákových výrobcích
      Zákon o veterinární péči
      Zákon o ochraně veřejného zdraví
      Potravinové právo v EU
      Nařízení EU – hygienický balíček
      Základy technologie výroby mléka a smetan
      Základy technologie výroby zakysaných mlékárenských výrobků
      Základy technologie výroby jogurtů a tvarohů
      Základy technologie výroby sýrů
      Vady mlékárenských výrobků
      Schéma jatek a porážka
      Základní veterinární prohlídka jatečného kusu, masa
      Základy technologie výroby výsekového masa
      Základy technologie výroby masných výrobků
      Porážka drůbeže, veterinární prohlídka
      Technologické zpracování jatečné drůbeže a masných výrobků
      Zpracování vajec a vaječných výrobků
      Zdravotní nezávadnost medu, falšování medu, nejakostní med
      Základní dělení tržních ryb, jakost, zdravotní nezávadnost ryb
      Zpracování ryb a příprava rybí suroviny
      Veterinární kontrola ryb na území České republiky
      Hygiena a sanitace v potravinářském průmyslu
      Systém kritických bodů při výrobě potravin

       

      Ekonomika a právo
      Tržní ekonomika
      Národní hospodářství
      Makroekonomické ukazatele
      Podnikání podle Živnostenského zákona
      Obchodní korporace a jejich právní úprava
      Majetek firmy – investiční majetek, odepisování IM
      Majetek firmy – oběžný majetek, zásobovací činnost
      Financování podnikatelských subjektů
      Bankovní soustava – ČNB
      Platební styk
      Úvěrování podnikatelských subjektů
      Obchodování s cennými papíry
      Daňová soustava
      Daně z příjmů
      Majetkové daně
      Daň z přidané hodnoty a spotřební daně
      Pojišťovnictví jako odvětví národního hospodářství
      Náklady, výnosy a hospodářský výsledek
      Řízení firem
      Personální management, hodnocení a odměňování zaměstnanců
      Pracovně právní vztahy
      Marketingové činnosti
      Prodejní činnost

       

      Anglický jazyk
      Personal identification; Interpersonal relationships
      My family and people around me
      Housing and living
      Everyday life
      Education and schools
      Job and occupation
      Free time and hobbies
      Food and healthy diet
      Shopping and services
      Travelling and tourism
      Sports and games
      Health and body care
      Environment and weather
      Culture and massmedia
      Animals and care for them
      My home town; The place where I study
      The Czech Republic, Prague
      The United Kingdom, London
      The USA
      Other English speaking countries

Obor vzdělání veterinářstvíObor vzdělání veterinářstvíCentrum malých zvířatCentrum malých zvířatŠkolní stájŠkolní stájŠkolní včelniceŠkolní včelniceŠkolní sýrárna a masná výrobaŠkolní sýrárna a masná výrobaZahraniční stážeZahraniční stážeZájmová činnostZájmová činnost
Bakaláři Google Classroom Facebook kontakt@sosvet.cz 495 535 386 Pražská třída 68/18, 500 04 Hradec Králové
Všechna práva vyhrazena - www.sosvet.cz. Obsah tohoto webu nesmí být v žádném případě bez písemného souhlasu dále publikován. K poskytování služeb a správné funkčnosti tyto webové stránky používají soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Pokud nesouhlasíte, prosím, opusťte tyto stránky - více informací. Prohlášení o přístupnosti. Cookies zásady. Web vytvořila společnost ITPA