14.11.2016

Školní sýrárna a masná výroba

 

Sýrárna

Na pracovišti praktické výuky v školní sýrárně je vyučována praxe v týdenních rozpisech po 3 – 4 žácích 4. ročníků. Vybavení sýrárny bylo doplněno v rámci projektu SMV2008/PS05.
Žáci zpracovávají pasterované mléko na tyto výrobky:

– čerstvý tvaroh
– tvaroh s ovocnými přísadami
– kakaový tvaroh
– čerstvý tvarohový sýr
– syrovátkové nápoje

Teoretické znalosti z předmětu Hygiena a technologie potravin si osvojují při praktické činnosti. Jsou to zejména nezbytné dovednosti technologického zpracování mléka při zakysávání mléka čistými mlékárenskými kulturami, tvarování sýrů, balení, zdobení tvarohů a úpravu syrovátkových nápojů.
Seznámí se s nutričními aspekty při konzumaci mlékárenských výrobků. Prakticky se seznámí a provádí potřebné hygienicko-sanitační postupy pro zachování podmínek výroby zdravotně nezávadného výrobku.
Při přípravě balení a etiketování výrobků vytvoří na PC etikety s požadovanými texty dle zákona o potravinách. Po ukončení výroby spočítají náklady a stanoví ceny výrobků.
Obchodní činnost si vyzkouší při prodeji vlastních výrobků svým spolužákům. Vybrané finance slouží k opětovnému nákupu surovin, obalů a čistících prostředků pro další skupinu praktikujících žáků.
 

Masná výroba

Školní masná výrobna byla vybudována během roku 2014 za pomoci Společnosti přátel Střední odborné školy veterinární Hradec Králové. Masná výroba je pracoviště praktické výuky a jsou v ní realizovány požadavky: „Rámcového vzdělávacího programu RVP 4341 M01 Veterinářství v novém pojetí praktické výuky“. Cílem je seznámit žáky se základním zpracováním syrového masa a drobů na zemědělských farmách a s prodejem farmářských produktů ze dvora jako součástí dlouhodobě udržitelného hospodaření.
Výroba masných výrobků byla zahájena počátkem roku 2014 a probíhá i v následujících školních letech. Vyrábí se 1x za týden z přibližně 20 kg syrového masa a drobů.
Přehled vyráběných výrobků:

– tlačenka
– prejt
– masné nádivky
– paštiky

Jednotlivé etapy praktické výuky zahrnují:
  1. seznámení se zařízením a provozním řádem dle požadavků veterinárního zákona
  2. převzetí syrového masa a drobů od dodavatele
  3. příprava surovin
  4. vlastní výrobu
  5. balení
  6. prodej za nákladové ceny (peníze takto získané budou použity pro nákup dalších surovin pro pravidelné opakování výukové praxe)
  7. hygienicko-sanitační režim
  8. stanovení kritických bodů výroby
  9. evidence spojená s výrobou